background

BION Food & Agriculture

Reinier de Graafstraat 7
5017 GP Tilburg
Nederland

T  +31(0)13 582 00 50
F  +31(0)13 582 00 51
M +31(0)6 575 74 527
E   heerkens@bionagriculture.nl
Skype dion.heerkens

KvK 17231491
BTW nr. NL053705701B01

Bijenlint Bels Lijntje en agrarisch natuurbeheer

In 2017 bestaat Bels Lijntje 150 jaar, een jubileumjaar. Dit is een bijzondere aanleiding voor Coöperatie Bels Lijntje, de zeven gemeenten en de pas opgerichte Stichting Bels Lijntje 150 jaar om plannen te ontwikkelen om dit heugelijke feit te vieren. Binnen de coöperatie neemt BION Food & Agriculture het project Bijenlint Bels Lijntje voor haar rekening.

Het Bels Lijntje kan uitgroeien tot het langste grensoverschrijdend bijenlint van Europa waarvan honingbijen, wilde bijen, vlinders en andere insecten kunnen profiteren. 

Onze aanpak is gericht op het verbeteren van het leefgebied en het voedselaanbod voor bestuivende insecten. Dit kan door: het bloemrijker en structuurrijker maken van de bermen langs het Bels Lijntje, het creëren van bijenveldjes – en randen met nectarplanten op gronden langs het fietspad en het aanplanten van geschikte bomen en struiken op en langs het Bels Lijntje.  En ook in particuliere tuinen in plantsoenen en bij agrarische grondeigenaren.

In 2015 heeft Coöperatie Bels Lijntje de eerste voedselveldjes voor bestuivende insecten gerealiseerd in de buurt van Tilburg. Sinds begin 2016 werkt de coöperatie samen met meerdere betrokken streekpartijen om de biodiversiteit te vergroten.

De projectgroep Bijenlint Bels Lijntje bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeenten Baarle-Nassau, Alphen-Chaam, Tilburg, Goirle, Brabants Landschap,  Bijenhoudersvereniging Alphen e.o., Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Tilburg-Udenhout en Agrarische Natuurverenigingen.

Het Bijenlint Bels Lijntje wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Nationale Postcodeloterij en Brabants Landschap.

Lees meer over het Bijenlint en agrarisch natuurbeheer in de folder

6.000 voorjaarsbollen voor bestuivende insecten van Bijenlint Bels Lijntje

DSC01711.JPG

Nog net voordat de nachtvorst zijn intrede zou doen, hebben zo'n 50 scouts van Scouting PVG Tilburg in het gemeentelijk bos aan de Bredaseweg aan het begin van het Bels Lijntje, 6.000 voorjaarsbollen geplant. Op de laatste zaterdag voor de Kerstdagen van 2015 konden in een paar uren tijd de duizenden bosanemonen- en daslookbollen uitgeplant worden. De bollen bloeien voor de eerste keer in het voorjaar van 2016. De bloeiende bollen met stuifmeel en nectar zijn de eerste lekkere hapjes voor bijen, hommels en andere bestuivende insecten nadat ze uit hun 'winterslaap' komen. Zo vlak na de winter is er bijna geen voedsel te vinden voor insecten en de bloeiende voorjaarsbollen worden dan gretig bezocht. Bijen en hommels komen dan snel weer op kracht. De Gemeente Tilburg en Coöperatie Bels Lijntje hebben deze activiteit georganiseerd in het kader van het Bijenlint Bels Lijntje, het langste grensoverschrijdende bijenlint van Europa.

Regionaal Bijenproject Hart van Brabant

Op initiatief van Coöperatie Bels Lijntje-Dion Heerkens, gemeente Tilburg, Food4Bees en 8 andere bedrijven en organisaties is vanaf het september 2015 gewerkt aan het opzetten van een regionaal bijenproject Hart van Brabant. Met financiële ondersteuning van Vitaal Leisure Landschap Regio Hart van Brabant is een plan ontwikkeld met als doel: het geven van een kwaliteitsimpuls aan het verbeteren van het leefgebied van solitaire en honingbijen en andere bestuivende insecten in regio Hart van Brabant.

Begin januari 2016 heeft de Food4Bees Kring Tilburg namens alle samenwerkende partijen bij de provincie Noord-Brabant het “Plan Verbetering leefgebied bij en andere bestuivende insecten Hart van Brabant” ingediend voor financiële ondersteuning. De verbetering van het leefgebied heeft betrekking op het ecologisch beheer van wegbermen, het aanleggen van pleisterplaatsen met veel voedselaanbod voor bijen en bestuivende insecten, bloemrijke bermen langs fiets- en wandelpaden.

Dit plan sluit uitstekend aan bij de activiteiten van Coöperatie Bels Lijntje rondom het Bijenlint Bels Lijntje. In 2015 is gestart met het creëren van het Bijenlint Bels Lijntje waarbij een duidelijke verbetering van het voedselaanbod voor bijen en bestuivende insecten op meer dan 6 locaties is gerealiseerd.